Jsou nelepší s čokoládou, šlehačkou, ve zmrzlině, jogurtu, ve formě džemu na čerstvém toustu anebo prostě jen tak samotné. Víte, o jaké ovoce se jedná? Ano, jsou to jahody. K čemu je toto ovoce dobré a jaké jsou jeho přínosy pro naše zdraví, tedy kromě potěšení chuťových buněk? Jsou lepší klasické anebo krásně voňavé lesní? A jaké jsou zajímavosti, o nichž jste možná ani neměli tušení, že se s tímto pro nás již domáckým ovocem pojí?
V souvislosti s jahodami můžeme narazit na několik různých názvů. Slyšeli jste už někdy o ovoci lásky nebo o ovocí králů a říkali si, jaké ovoce se asi pod tímto tajemným názvem skrývá? Jsou to právě ony jahody! Narazit na ně můžeme ve dvou podobách, a to v podobě jahody zahradní a úchvatných jahod lesních. Které z nich jsou ale lepší nejspíše nelze určit, ovšem jasným faktem je, že ty z našich zahrádek nebo z lesa jsou mnohem lepší variantou než ty ze supermarketů, které díky chemickému ošetření, které je také častým důvodem alergických reakcí, a čestnému sběru přichází o většinu vitamínů a prospěšných látek. V zimních měsících se hold ale nedá nic dělat. Skvělou volbou jsou také jahody sušené mrazem, jež zrovna zaznamenávají velkou oblibu. Jsou vhodné nejen ke konzumaci, kdy mohou posloužit díky tak zvanému „křup efektu” jako zdravá alternativa brambůrků k večernímu sezení u televize, ale také jsou vhodné k dekoraci dezertů anebo dortů. Takto upravené jahody si navíc na rozdíl od konzervovaných zachovávají zásluhou rychlého zmrazení většinu prospěšných látek.
Věděli jste, že právě toto ovoce je společně s černým rybízem, jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C? Díky přítomnosti tohoto vitamínu posilují naši obranyschopnost a my tak můžeme mnohem lépe čelit nejrůznějším bacilům a virům. Spolu s touto schopností také snižují záněty a působí protizánětlivě, zlepšují funkci a výkonnosti mozku, ochraňují a zklidňují pocuchané nervy neboli nervovou soustavu, zlepšují pružnost cév a zároveň i zajišťují úpravu krevního tlaku do normální hladiny a starají se o to, aby naše cévy byly průchozí, tudíž se v nich neusazoval cholesterol.
Málo známým faktem také je, že blahodárně působí na naše oči a mají protirakovinné účinky. Ženy jistě ocení, když zmíním, že pečují o krásu naší pokožky a zároveň zpomalují stárnoucí proces. Tak co budete si na nich nyní, když víte, co toto ovoce všechno svede, pochutnávat více?